lauantai 26. huhtikuuta 2014

Lasimaalaus (paperista)

Muistui mieleen vanha askartelutapa, jota itse on aikanaan koulussa tehnyt, mutta ei ole enää viime vuosina törmännyt, eli lasimaalaukset paperista.

Työhön tarvitaan kaksi kartonkia tai paksumpaa paperiarkkia ja näiden väliin liimattavia erivärisiä silkkipapereita. Ensimmäisessä esimerkissä olen suunnitellut lopullisen ulkoasun suoraan tummalle paperille. Vaikka piirtäisi vahingossa väärin tai sotkisi pyyhekumilla, ei se haittaa, koska tämän suunnittelupuolen voi lopulta kääntää työn sisäpuolelle. Kun suunnitelma on valmis, leikataan paperiin aukot niihin kohtiin, joihin tulee silkkipaperia. Kun leikkaus on suoritettu, käytetään leikattua paperia muottina ja piirretään sitä apuna käyttäen uusi samanlainen piirros ja leikataan siihen vastaavat aukot.


Seuraavaksi otat toisen tekemistäsi kehyksistä ja otat sen puolen esille, johon olet suunnitellut ja jossa näkyy mahdolliset kynät jäljet. Leikkaa silkkipaperista oikean kokoisia paloja, jotta ne peittävät haluamasi aukon/aukot. Tärkeää on leikata aukkoja isompia paloja, ettei ilmarakoja jää näkyviin ja jotta sinulla on mahdollisuus liimata paperit kiinni. Toisessa kuvasarjassa näkyy ensin miltä työ näyttää edestä. Toisessa kuvassa näkyy sama tilanne takaa päin. (Kuten huomaat, voi käyttää isompia silkkipaperin paloja, jolloin yhdellä paperilla värittää useamman aukon, jos samaa väriä on vierekkäisissä ikkunoissa). Tämän jälkeen levität liimaa kehyksiin ja ikkunoiden reunamiin, mutta varo silkkipapereita, jonka jälkeen asetat toisen tekemäsi kehyksen tähän päälle. Viimeisessä kuvassa työ on kuvattu takaa päin, eli lopulta työ näyttää samalta molempiin suuntiin ja sen voi asettaa ikkunaan.


Seuraavassa kuvasarjassa on esitetty tiivistettynä eri työ ja samat työvaiheet, mutta sillä erolla, että suunnittelin ensin toiselle paperille. Piirsin suurimman osan vapaalla kädellä, jolloin työ on mielestäni elävämmän näköinen. Tässä versiossa joutuu leikkaamaan yhteensä kolme paperia, eli suunnitelupaperin ja kahdet kehykset. Tämä esimerkki esittää paremmin, että lasimaalaukseen voi hakea esitttävyyttä, mutta on huomioitava riittävän suuret rajat, jotta liimaus yhä onnistuu. Kyseinen esimerkki on tehty A4-kokoiselle paperille, niin paikoin rajat menivät jo vähän liian ohuiksi, jolloin leikkaus oli hankalampaa ja silkkipapereiden liimaus suorastaan vaikeaa :)













Lopuksi vielä vinkki alun suunnitteluun. Itse käytin erillistä paperia, jolla sain tehtyä työn kaarista symmetriset. Taitoin paperin pituussuunnassa kahtia ja piirsin erilaisia kokeiluja kaaren taipumiselle. Kun leikkaat viivaa pitkin ja avaat taitoksesi, on sinulla nyt symmetrinen paperi, jota voit käyttää apuna varsinainen työn tekemiseen, etkä joudu taivuttelemaan niitä papereita.















Samalla tavalla voit tehdä myös värikkäämpiä töitä, kuten esimerkiksi värikkäillä papereilla kukkia, punaisilla papereilla erilaisia joulutonttuja tai vaikka keltaisilla pääsiäistipuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti